Vad har online lån och försäkringar gemensamt? Det korta svaret är att du får mest ut av det om du jämför dina alternativ. Ibland har du tur och lyckas träffa mitt i prick om du tar första bästa, men som regel ökar dina chanser betydlig om du ser över dina valmöjligheter. Ytterligare en likhet mellan online lån och försäkringar är att det finns ett stort antal aktörer på marknaden som erbjuder ett ännu större utbud av lån och försäkringar. Samtliga aktörer försöker fånga ditt intresse och få dig att välja ett av just deras alternativ. Men, vilka är egentligen fördelarna med att jämföra och hur ska du navigera dig fram till det mest optimala valet?

Fördelarna med att jämföra

Vissa jämför alltid sina alternativ medan andra går på magkänsla och väljer lite på måfå. Tillhör du dem som tänker att själva jämförandet är spill av tid bör du tänka om. Det hade kanske varit tillfället om du hade varit tvungen att sitta och jämföra aktörerna manuellt – en åt gången. Men idag finns det en rad olika online jämförelsetjänster med syftet att förenkla jämförelseprocessen, både gällande försäkringar och lån. Det behöver alltså inte ta mer än ett par minuter att skaffa sig en överblick över urvalet.

För att effektivisera jämförandet och få mest ut av det som möjligt kan det vara en fördel att du börjar med att se över din situation och försöker specificera vad du är ute efter. Det handlar om saker såsom vilken typ av försäkring? Vilken typ av lån och hur stort lånebelopp behöver du? Det huvudsakliga är att hitta något som matchar behovet, utan att du betalar ett överpris för det.

Även om du redan har en till synes god försäkring eller lån på avbetalning kan det vara fördelaktigt att kolla igenom marknaden emellanåt för att se om du kanske kan byta försäkring eller ansöka om ett samlingslån för att samla spridda lån och småkrediter. Kanske finns det nu en försäkring som passar ännu bättre, eller kanske har din situation ändrats och du behöver egentligen något som överensstämmer bättre med det. På samma sätt kanske ett samlingslån kan ge dig en översikt och samtidigt sänka din lånrelaterade månadskostnad.

Att ansöka om online finansiering

Att jämföra är minst sagt en central del för ett lyckat låntagande. Här kommer några punkter du kan ha fokus på när du är på jakt efter online finansiering:

  • Lånebeloppet: hur ser ditt reella behov ut? Ansök inte om mer än vad du faktiskt behöver.
  • Löptiden: hur snabbt kan du återbetala lånet? Var realistisk omkring din återbetalningsförmåga och kom ihåg att återbetalningstiden påverkar den totala kostnaden för lånet.
  • Typ av lån: är det ett mindre snabb- eller sms lån? Eller kanske ett lite större privatlån eller ett företagslån?
  • Den totala lånekostnaden: ta reda på vad den totala lånekostnaden blir – medräkna kostnaden för lånet, räntor och eventuella andra tillkommande avgifter. Kom ihåg att läsa det finstilta!
  • Långivaren: är det en trovärdig långivare med goda omdömen?

Ytterligare en fördel om du jämför dina alternativ via en jämförelsetjänst att de som regel samarbetar med pålitliga lån- och kreditgivare med rättvisa erbjudanden, vilket är en säkerhet gällande punkten omfattande valet av långivare. En av dessa online tjänster som underlättar jämförandeprocessen är Moneezy.

Sammanfattningsvis finns det alltså enbart fördelar med att jämföra, oavsett om det handlar om försäkringar eller att hitta det bästa blancolånet. Du har möjlighet att spara pengar och ökar chansen att du får tag på en skräddarsydd lösning som passar dig och din aktuella situation.