Hemförsäkring

HemförsäkringarDen absolut vanligaste och mest heltäckande försäkringen är hemförsäkringen. Den kan finnas i diverse olika utföranden men är den försäkring som tecknas av flest personer då den täcker mycket i en privatpersons vardag. Försäkringen täcker dina tillhörigheter som finns i ditt hem. Det innebär att den inte täcker exempelvis motorfordon så som bilar eller mopeder.

Innehåller ofta reseskydd

En hemförsäkring innehåller också allt som oftast ett så kallat reseskydd. En försäkring som gäller för dig som skall till utlandet i mindre än 45 dagar. Om du skall åka på längre resa än 45 dagar finns ofta erbjudanden om tilläggsförsäkring som gör att försäkringen gäller under en längre period. Det är viktigt att tänka på att en reseförsäkring måste tecknas innan du åker på en resa och inte under tiden som du är iväg.

Överfallsskydd

I en hemförsäkring ingår ofta också ett överfallsskydd. Det innebär att om du skulle råka ut för något överfall exempelvis ett rån så finns ett skydd som gör att du får ersättning för de saker som går sönder eller som försvinner i samband med själva överfallet. Ofta finns kravet att värdet på tingen som blivit stulna eller sönderslagna måste ha ett värde som överstiger kostnaden för självrisken.

Rättsskydd och krisskydd

Det är heller inte ovanligt att du får ett rättskydd genom din hemförsäkring. Det innebär att om du skulle bli indragen i en tvist och därmed hamna i en rättsprocess så täcker din hemförsäkring en viss del av kostnaden för exempelvis en advokat.

Ofta ingår även ett så kallat krisskydd i en hemförsäkring så att du kan få hjälp att bearbeta ett trauma som inträffat.

Skillnad på hyresrätt och villa

Var uppmärksam på att en vanlig hemförsäkring funkar bäst när du bor i en hyresrätt och inte står som ägare för hemmet själv. Bor du exempelvis i en bostadsrätt, fritidshus eller i en villa behöver du ha mer omfattande försäkringar som kallas just villaförsäkring, bostadsrättsförsäkring eller fritidshusförsäkring som du kan läsa mer om här på sidan.

Jämför innehållet

Försäkringsbolagen konkurrerar om kunderna genom att försöka erbjuda så attraktiva försäkringslösningar som möjligt. Därmed har du som kund stor möjlighet att hitta ett bra skydd som passar dina behov, så jämför mellan olika bolag innan du väljer var du ska teckna din försäkring så att du får ut mesta möjliga skydd för pengarna. Tänk även på att en del försäkringsbolag premierar kunder som tecknar flera försäkringar, så det kan vara en god idé och se över om du kan samla dina försäkringar hos ett och samma bolag.